Tuesday, 2 August 2011

HOME

Semua kaum Melayu Islam mengetahui apa itu Dana Hj Jasman?? Ramai diantara kaum Melayu di Negeri Johor,Melaka,Negeri sembilan  serta Selangor dan Kuala Lumpur menyertainya.Jika tidak silap saya dana ini di wujudkan/pengasasnya ialah Hj Jasman dan sebelum ini beliau pernah bekerja di Segamat, Johor sebagai pegurus Ladang.

KAMI AKAN BONGKARKAN SEGALA KEJAHATAN ATAU PENIPUAN HJ JASMAN DAN KUNCO KUNCO NYA HINGGALAH BELIAU DITANGKAP....NAMA NAMA AGEN AGENNYA KAMI TAHU CUMA KITA TUNGGU SEHINGGA TIBA MASANYA SAHAJA.LAMA MANA AWAK JASMAN NAK BERDOLAK DALIK DAN SELAMA MANA AHLI/PELABUR YANG BOLEH BERSABAR ...!!!!
BERAPA BANYAK DUIT ORANG MELAYU HABIS GARA-GARA DANA HJ JASMAN !!
KASIHANILAH MEREKA!! ADA YANG TERPAKSA BERGOLOK BERGADAI DAN ADA YANG TERPAKSA BERHUTANG DGN ALONG DEMI MENGEJAR KEKAYAAN YG DICIPTA HJ JASMAN.ADA YANG TERPAKSA LARI MENINGGALKAN KAMPUNG HALAMAN KERANA DIKEJAR ALONG !!! BERAPA RATUS JUTA WANG ORANG MELAYU DI AMBIL OLIH HJ JASMAN!! ORANG MELAYU AKAN JADI PAPA KEDANA..TAK KASIHAN KAH KITA??? BUAT APA KEKAYAAN DIPEROLIHAN HASIL PENDERITAAN KAUM SEAGAMA???? FIKIR-FIKIRLAH WAHAI JASMAN...SEMUA YG MELABUR MENGHARAP TETAPI .........ALLAH SAHAJA YG MENGETAHUINYA...AMIN
JIKA ANDA MASIH TAK PERCAYA,ANDA BOLEH MELAYARI PEJABAT SURUHANJAYA SEKURITY MALAYSIA DGN KLIK <SINI>        dan bila anda jumpa halaman utama , anda scroll hingga jumpa nama danajasman dan akan tercatit dana haram dan selama ini kita semua di tipu oleh Jasman bin mat salleh dimana beliau boleh hidup senang lenang hasil penipuan ini.

APA ITU DANA HJ JASMAN

Dana ini ini diperkenalkan olih sdra Hj Jasman yg sekarang menetap di Kuala Lumpur.Beliau melantik ramai agen bawahan nya untuk mengutip wang di sebahagian Negeri di Malaysia.Orang-orang bawahan beliau yang dilantik sebagai agen dgn mempunyai pangkat tertentu seperti PM(pay master) ,Leader dan bermacam-macam lagi.
Pelaburan yang di perkenalkan mereka pada mulanya di kenali sebagai Dana besar.Dana besar ni jika kita berfikir dengan waras, memang tak masuk akal tetapi jika leader-leader yang dilantik tu ada diantaranya terdiri daripada mereka-mereka yang berpendidikan agama maka walaupun pulangan nya hingga tidak masuk akal tetapi para pelabur mudah terpengaruh disebabkan leader-leadernya terdiri dari gulungan yang alim,maka ramai lah pelabur-pelabur yang menyertainya.

BERAPAKAH GANJARAN YANG DIBAYAR???

Kebiasaannya pihak agen dana Jasman ini berjanji setiap pelaburan RM1000/, pelabur akan menerima pulangan sebanyak RM50juta dan ada juga menawarkan sehingga RM1 billion. Disebabkan pulangan yang cukup cukup cukup lumayan itulah ramai pelabur-pelabur sanggup menanggung risiko dgn meminjamkan wang daripada ceti-ceti haram untuk menyertai dana ini.
Agen dana ini ada memaklumkan bahawa dana ini sebenarnya ada disertai olih vvip .... dan sebab itu ganjarannya amat lumayan dan duit dana ini adalah dari luar negara dan kutipan yang dibuat itu adalah untuk menampung segala kos bagi pengurusan pengambilan wang tersebut dalam amaun yang besar untuk dibawa balik ke Negara kita.
Selepas 2 tahun dana besar ini di sertai ramai pelabur dari bangsa Melayu dan ada diantara mereka berjawatan tinggi serta ahli-ahli pernigaan yang berjaya.,dana tersebut ditangguhkan pembayaran nya dengan arahan orang atasan.Tidak berapa lama ,keluar pula pekeliling secara sms bahawa pihak pengurusan tak dapat untuk membuat bayaran sepertimana perjanjian mulut semasa ahli melabur dulu atas arahan Menteri tetapi tk tahu lah betulkah maklumat itu .
Memandang dana besar dah jem,pihak pengurusan telah melancarkan Dana cash pula dan semasa pelancaran Dana Cash dilancarkan sebagai menggantikan dana besar yang mempunyai banyak masaalah tetapi untuk Dana Cash pelabur akan mendapat pulangan 1juta setip RM1000.00 yang dilaburkan. Pelancaran Dana Cash sudah 6 bulan dilancarkan tetapi pembayaran keuntungan yang di janjikan sehingga sekarang masih tak nampak hasilnya.Pelbagai alasan yang diberi.
Ahli di larang untuk buat report sebab sesiapa yang membuat lapuran polis, ahli akan di singkirkan..dan mereka dilindungi undang-undang.Untuk ahli yang telah melabur dgn dana ini diharap dapatlah menghantar comment melalui blog ini supaya kita dapatlah membuat sesuatu..

PENGUMAN:

Selepas anda membaca , sila buat komen dan sila klik ke pages "comments"


PENGUMAN PENTING DAN PERLU BACA

Semua pelabur-pelabur adalah dinasihatkan supaya buat lapuran polis dengan segera!!! Pihak kami telah pun membuat siasatan dan didapati dana yg dianjurkan ada lah bersifat penipuan.Anda jangan dgr apa nasihat daripada leader-leader semua supaya jgn buat repot dan kebanyakan leader telah dilatih untuk menakut-nakutkan ahli supaya jgn buat repot dan pelbagai kesan akan diterima seandainya ada ahli yang buat repot...semua ugutan mereka adalah palsu semata-mata dan semua duit yg dilabur adalah untuk kegunaan jasman dan kunco-kunconya.saya rayu lah kepada ahli-ahli jgn tgu lagi, beramai-ramailah buat lapuran polis dan kita anggaplah duit kita dah hangus. Ambil iktibar, jgnlah melabur ditempat yang tk menentu..dan laburlah pada ASB .
Sementara itu, Mufti Selangor, Datuk Mohamad Tamyes Abd Wahid, menegaskan perniagaan MLM berasaskan skim cepat kaya jelas berunsurkan penipuan dan hukumnya haram.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut, pula berkata perniagaan itu mempunyai unsur riba dan penipuan serta wajib dijauhi kerana hasil pelaburannya tidak berkat.

438 comments:

  1. Saya ada matlumat leader ditempat saya.area johor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita bongkar Leader ni satu persatu..
      saya akan buat blog untuk publishkan nama leader,alamat dan no telefon dan butiran siapa yang dikutip wang...kalau boleh gambar lagi baik..
      tgu pengumuman..

      Delete
    2. Salam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Pemilik blog ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Pemilik blog dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  2. Saya pun dah geram jugak pasal dana nie.ape yg dijanjikan semua x berlaku.saya x akan biar diaorg nie.saya mesti nak bw ke tgh benda sampai semua kene tangkap.baru puas hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://bongkarhjasman.blogspot.com/

      Delete
  3. Tepuk dada tanya selera,..jika kita dah tahu ia adalah penipuan, buat apa nak melabur,..dah tu janganlah dicaci-cerca mereka tu kerana bukan HAK kita sebagai Hamba Allah untuk mengHUKUM mereka ni,..hanya Allah swt yang berHAK membalas diatas apa jua yang dilakukan sama ada baik atau buruk. Kita sebagai umat Islam kenalah bermuhasabah diri,..jangan hanya pandai mengata sesuatu itu TANPA BUKTI atau SAKSI yang kukuh,..
    Kita kena buat kaji selidik, cari info/maklumat dan kumpul bahan bukti agar perkara ini jelas dan tidak tersalah anggap... Jika benar Dana ini wujud, apa salahnya ? jika tidak benar pun sudah tentu pihak berwajip akan mengambil tindakan....

    ReplyDelete
  4. ingat mati bodoh31 January 2012 03:33

    wahai manusia mau pun jin.......kan nabi kita dah ajar bila pening lalat je ...buat la solat istikharah ....nape la korang nie kan...suka singkir kan allah dalam semua urusan...tanya allah k....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh buat sembhyang istikharah....sebab masa nak daftar 2 xde perasaan takut atau kne tipu...tenang je...sebab 2 akak redho...kalau ade..adelah..kalau xde anggap je sedekah...

      Delete
  5. tanya allah ke...nak ke allah jawab....siap la kita nie...

    ReplyDelete
  6. ingat mati bodoh31 January 2012 03:36

    tu la ko...kecik kecik bapak suruh belajar agama bab ketuhanan...tapi serong...gi umah kawan tengok cite blue...pastu ketagih melancap je kerja...nei aku nak marah nie...jgn pra sangka dengan tuhan....tanyo je buat jo.....nie tak melancap melancap tak do lak was was...

    ReplyDelete
  7. heeee...garang je die nei...ustaz brutal...

    ReplyDelete
  8. ingat mati bodoh31 January 2012 03:39

    memang kena brutal....org zaman sekarang ckp berlapik tak paham bodoh nak mampus.....seb tu bangang sampai ketepi kan tuhan...bila bab bomoh yakin melampau...gampang punya org...nie melayu la cepat sgt terpengaruh...fanatik mcm2 tak guna otak mcm lembu gay...

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://bongkarhjasman.blogspot.com/

      Delete
  9. bang...saya stim la...lancap kan leh...

    ReplyDelete
  10. ingat mati bodoh31 January 2012 03:41

    ha ha ha...nak ke...saya tak pandai lancap kan org...tapi kawan say pandai...nak tak...tapi die nie ganas sikit say bela die dari kecik lagi...beruk utan...ha ha ha ha

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Salam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Pemilik blog ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Pemilik blog dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  12. Tak payah percaya. Aku dah tgu 4 tahun. Alasan penangguhan tu mmg la tak logik. Mmg nyesal la kan. Tapi nak wat cmner dulu aku bangang boleh bagi duit kat org. takde jalan singkat nak kaya. Memang kena kerja dan berusaha. Harap PM2 yg sampai skang menipu org ni, dibalas setimpal oleh Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun melabur jugak dalam dana ni, sejak 2010. Banyak berita saya terima tentang bayaran dana ni melalui sms, siap bagi tarikh bayaran, pastu bila tiba harinya, ditangguhkan pulak, yang paling saya tak dapat terima ialah alasan penangguhan bayarannya. Hampir kesemua alasan yang diberikan tak masuk akal langsung. Pastu minta pula ahli ahli sembahyang hajat supaya Allah makbulkan. Macam mana tuhan nak makbulkan kalau dana nya memang takder? Duit kita semuanya lesap.Ada orang marah kalau saya kata dana ni penipu, kalau benar, sila buktikan bahawa dana ni benar-benar wujud dan dimana letaknya duit kita semua? Ada penyata bank?

      Delete
    2. http://bongkarhjasman.blogspot.com/

      Delete
    3. Salam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Pemilik blog ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Pemilik blog dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  13. ada ker labur 1000 dapat sejuta??? hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu dah lihat kesudahan drama hj jasman ni...

      Delete
    2. kun fa ya kun....tiada yg mustahil...dana ini benar...percayalah !!!

      Delete
  14. tgu juga si hj jasman ni kena tangkap klu sana ni x betul....

    ReplyDelete
  15. tp doa dan harapan biarlh betul.....aku juga yg senang....taklah nti memaki hamun mcm orng x waras dan x der pegangan

    ReplyDelete
  16. ada pelabur dari johor kew? saya dari johor.. malah terdekat sgt dgn para2 individu yg ber status leader.. erm, entahlah, xfhm apa yg mereka janjikan. akhirnya saya pulak yg kene fitnah kat forum BOND ITU BENAR. agak sedih sbb antara leader tu adalah yg rapat sgt hubungan keluarga dgn saya. kerana duit sanggup diam diri aje maruah diri di jaja. padahal semuanya hebat didikan agama, untuk area johor pusat gerakan mereka di taman putera berhampiran tmn suria. cari lah saya kat fb bani headwind kalau ada apa2 yg perlu kite kongsikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dok jiran ngan awk,melaka...slain hj jasman..ade lg yg beroperasi same mcm skim ni...hj.aris name nye...dok area tangkak,kepala besar dia orang batu pahat...di selangor utara pun da beleluasa skrg ni..area sabak bernam,sungai besar,sekinchan,tanjong karang dll....

      Delete
  17. dana ni mmg x wujud.eluk lah pihak berkuas
    a jalankan sisatan supaya mereka yg terlibat menipu ni di dakwa atas perbuatan mereka.dah ramai melayu kena tipu.yg menipu pun org melayu.sedihnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Pemilik blog ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Pemilik blog dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  18. Leader dr penang dah lari balik kampung dia kat johor tinggalkan wife dia yg dok kena jawab . Cakap bab agama mmg pandai tp dia mmg munafik besaq. Nama dia bachok bini dia nama ros pun dah x leh nak konteks dah. Tunggu nak bakar aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://bongkarhjasman.blogspot.com/

      Delete
  19. Pernah orang report tapi yang masuk lokap bukan hj jasman tapi orang yang mereport... macamana ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade beberape care....serang gerila pd hj jasman tu ngan konco2 dia...kne cpat btindak sebelum orang melayu jatuh semua...sbb skrg xlame lg ramai org2 melayu akan jatuh muflis angkara pinjaman dan lelain perkara...tp kbanyakkan terjebak dgn skim nih...

      Delete
  20. 10 dec 2012 dana tu akan dilepaskan ke sh sekelian....wallahualam...

    ReplyDelete
  21. betul ke....tpu ke.....ape blh buat....hhuhuhuhuhu

    ReplyDelete
  22. Anonymous Betul ke.. yang dana rm1000 nie sy xjoin,sy join rm100 pulangan rm500k.. kalau benar baguslah 16kontena dah masuk hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://bongkarhjasman.blogspot.com/

      Delete
  23. Anonymous Betul ke.. yang dana rm1000 nie sy xjoin,sy join rm100 pulangan rm500k.. kalau benar baguslah 16kontena dah masuk hehehe....

    ReplyDelete
  24. saya dah melabur 200rm lepas tu saya buat bacaan surah yasin setiap malam minta allah tunjukan jika benar permudah kan kalau tak benar tunjukan lah pada saya.......nampak nya allah dah tunjukan sedikit pada saya yg dhj ni rasa nya tak tipu tapi saya akan terus baca selama 40 hari......

    ReplyDelete
  25. pembetulan bukan tak tipu tapi dana ni tipu ......harap maaf.
    dana hj jasman ni kemungkinan besar TIPU itu yg allah tunjukan pada saya hati saya rasa berat mengata kan d h j ni tipu

    ReplyDelete
  26. Mengapa kita cepat percaya...haji jasman ni mmg payah nak tangkap sbb tak ada sapa yg buat laporan dan jugak kerana dia tak ada company yg berdaftar. Yg kutip duit pun PM saja...kalau tangkap PM tu pun...ramai lafi PM yg akan kutip duit...sebenarnya kita tak ada undang undang yg membolehkan mereka ditangkap...itu saja...pengajarannya...sapa nak kaya dan tak takut balasanNya...tipu aje org...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Pemilik blog ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Pemilik blog dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  27. saya pun tk tau la betul ke tidak.. tpi adik beradik saya dh ramai yang masuk.. wallahualam.

    ReplyDelete
  28. Tapi masih belum terlambat untuk kita mendapatkan kembali wang pelaburan dari PM masing2.

    ReplyDelete
  29. 1.pertama dana ini bukanlah dana haji jasman, dana ini adalah dimiliki oleh waris raja2 melayu sejak 500 tahun yg lalu, boleh search 'untold story: tabung emas raja-raja melayu di bank dunia.

    2. Haji jasman hanyalah pemilik kepada master account. Dana ini akan dialirkan kpd master account terlebih dahulu sebelum ke account2 yg lain melalui syatem bank yg telah pun dibina sejak tahun 2000 lagi.

    3. Sepatutnya pada tahun 2010 mereka yg terlibat dgn dana ini dah boleh dapat hasilnya.. tetapi ada 'VVIP' yg tamak.. individu ini telah mengerakkan semua kenalannya di peringkat tinggi termasuklah di peringkat antarabangsa utk menyapu bersih dana ini.. tetapi sehingga hari ini usahanya telah gagal tetapi kesannya menyebab dana ini menjadi delay kerana pihak pengurusan terpaksa memenuhi beberapa prosedur2 yg tak masuk akal akibat dpd tekanan dpd teamwork vvip itu tadi.

    4. Kisah Dana Haji Jasman ini keluar dlm media masa bermula april 2011 ini pun adalah salah satu usaha dpd vvip ini tadi utk mengagalkan projek ini. Kesannya lebih dpd 40,000 report polis dpd seluruh negara.. persoalannya kenapa Haji Jasman masih bebas, Pay Master pun bebas tidak ditangkap oleh pihak berkuasa.. jika projek ini adalah tidak benar, sepatutnya tangkapan telah dibuat sejak april 2011 lagi.. betul tak?? Yg salah tentang projek ini ialah namanya.. ini bukan DANA HAJI JASMAN.. DANA INI ADALAH DANA EMAS RAJA-RAJA MELAYU DI BANK DUNIA

    5. Semua sultan dlm malaysia, semua menteri-menteri kabinet (melayu sahaja), semua menteri besar tahu dan terlibat dalam dana ini. Kerajaan Malaysia pun secara tidak rasmi adalah tulang belakang dalam projek ini.. Kerajaan Malaysia tidak menguruskan dana ini secara rasmi kerana ianya bukan hakmilik kerajaan malaysia tetapi hak milik raja-raja melayu (skrg hak milik waris kpd raja-raja melayu tersebut).

    6. Kerajaan Malaysia akan dpt 18% cukai dpd dana ini yg mana jumlahnya cukup utk mentadbir malaysia selama 30tahun tanpa mengutip sebarang cukai. Sebab itulah :-....

    a. bank2 berani memberi pinjaman tanpa cagaran pada kerajaan. dpd situ datangnya pelbagai bantuan termasuk brim dan sebagainya.

    b. malaysia boleh keluarkan matawang baru disaat negara-negara eropah mengalami kemelesetan yg teruk

    c. Tiga minggu lepas obama dtg malaysia (tidak disiarkan dlm media, minta malaysia bantu ekonomu eropah

    d. Tiga minggu lepas juga, menteri kewangan umumkan dlm tv3, bilangan org melayu kaya akan meningkat...


    6. Yang terlibat dgn dana ni boleh mengukir senyuman lepas ni sekiranya penyertaan anda betul2 sampai ke pihak pengurusan. Tidak dinafikan memang ada leader2 yg tidak jujur dan kemungkinan nama anda tidak tersenarai dalam system pihak pengurusan. Masalah itu anda selesaikanlah sendiri dengan leader masing2.. pihak pengurusan tidak bertanggungjawab sekiranya nama anda tiada dlm sytem, harap rujuk pada leader masing2 buat semakan

    7. paling penting, selama ini.. projek ini bergerak secara rahsia, tiada hebahan di mana-mana samada melalui media atau pun blog internet.. sekiranya ada, ianya mungkin adalah usaha pihak2 yg dinyatakan di atas td bagi tujuan utk memburuk2 dana ini atau pun luahan dpd ahli lama yg mungkin rasa telah tertipu.. INI BUKANLAH SKIM PELABURAN.. rakyat biasa yg terlibat dalam usaha membantu dana ini akan diberi HADIAH oleh waris raja-raja melayu mengikut kadar penyertaan masing-masing.. JIKA INI ADALAH SKIM TIPU, dah lama sepatutnya kerajaan malaysia amik tindakan.. kenapa sampai skrg masih belum ada tindakan.. anda fikirlah sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tu kenapa sampai sekarang xdiagih2kan "hadiah" tu????...dah sah menipu namenya..xkan proses bleh jd sampai bertahun2??..orang yg uruskan xcekap ker??...ape yg membuktikan dana tu wujud???...bank negara pon xde keluarkan ape2 kenyataan pd wakil2 orang melayu...cube jelaskan atau buktikan....??

      Delete
    2. yang statement bodoh nya duit masuk pakai kontena, nampak sangat org melayu ni senang di perbodohkan, duit tunai kalau kerajaan malaysia bagi masuk pun negara asal duit itu lebih awal dah tahan,

      Delete
    3. mmg benar...fund masuk ini dh masuk beratus kontena...yg terlibat shj yg mengetahui perjalanan ini...klu tuan terlibat tp masih ragu tn brjmpa lah pd org yg tuan masuk dulu utk ambik balik duit tuan...tp sy nk ingat kn jgn menyesal kemudian hari...in sha allah !!

      Delete
  30. subhanallah..........alhamdulillah........allahuakbar
    Memang benar kenyataan saudara di atas. Segala2nya akan jadi kenyataan
    tak lame lagi. Kuasa Allah tiada siapa yg boleh menentangnya.
    Tuan guru saya semasa belajar di Mesir(tahun1998) pernah menyatakan bahawa suatu masa nanti sebilangan umat Islam Melayu di M'sia akan mendapat ganjaran dan menjadi jutawan muslim menerusi suatu dana yg tidak beliau sebutkn. Kebetulan sy menemui seorg hamba Allah yg mengusahakan perjlnan dana ini dan menceritakan secara detail spt kenyataan di atas. Saya amat yakin akan perjalanan dana ini. Insya Allah ,ber.sedialah kita menerima amanah dan tanggungjawab sebagai jutawan muslim sepertimana yg terkandung dlm lafaz baiah tidak lama dulu. Harus kita ingat bahawa kekayaan itu bukan hak mutlak kita . Bantulah sesama umat islam yg miskin @ siapa sj yg dlm kesusahan dengan niat yg suci bersih. Amin ya Allah

    ReplyDelete
  31. perkara ni xbleh dibiarkan wajib dihapuskan segera...ksian orang melayu..nak kaya cepat...asyik tertipu walaupun byk yg pandai...skrg ni skim ni da sampai di sabak bernam,sungai besar,sekinchan dan tanjong karang dll di selangor utara...harap pihak berkuasa ambil tindakan segera

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Kamu ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Kamu dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  32. bukan sng nk agih duit bnyk tu..bnyk pkra perlu di urus..pihak atasan mcm nk mati wt kje..kita ni yg bwh ni tggu duit je mmg sng ckp, cpt la bg,apsl lmbt,tipu laa..cuba la try jd org atas,yg buat kje..tgk cpt ke x korg wt kje?
    dorg pun xmntak utk lmbat..tp bkn sng..tu je yg anda kena fham..bkn 20sen..tp ribu2,juta2..igt sng ke???hishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu..sembang cam ni dr 2010..hapak pn tarak...senang cite..den haramkan setiap sen duit den..sobab??den bkn org senang..tp org yg mkn duit ni senang lenang je mewah..hakahakahakahak

      Delete
    2. Saya setuju kata2 awak jumlah yang besar bukan senang buat kerja banyak lapisan kerja kena buar yang kita pencarum tugas kita sabar dan berdoa semuga pehak atasan buat kerja berjalan lancar .

      Delete
  33. yang paling kelakar ada yg panggil dana ni DANA HAJI JASMAN.. aku cabar pemilik blog ni supaya ubah nama blog kepada PENIPUAN DANA EMAS RAJA-RAJA MELAYU DARI BANK DUNIA.. comfirn tak sempat seminggu kerajaan akan arahkan agensi yg berkaitan supaya tutup blog ni.. ada berani????

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang lah pd saudara....too gud to be true !!!

      Delete
  34. Semoga dapat minggu depan..Amin

    ReplyDelete
  35. temberang betul la...dana jasman la..dana emas la...dana Islam la...macam2 nama ada da...

    ReplyDelete
  36. Patut panggil Kiram III tembak si jasman tu jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. tembak ler....jgn jd keyboard worrior bai !

      Delete
  37. bila la nak gugur ni...asyik delay jer....nak panggil pak kiram tembak pun, kiram dah cabut balik dah...

    ReplyDelete
  38. Dah nak hampir gugur dah..minggu depan gugur ler kat PM2

    ReplyDelete
  39. Nama pun dana Raja-raja Melayu. Kesian Raja-raja Melayu orang lain plak yg nak tuntut kahkahkahkah

    Kesian tgk rakyat jelata hadap sangat bak ambil harta orang lain

    ReplyDelete
  40. saya tak pasti apakah ini dana yang di tantangani oleh isteri saya, tetapi beliau telah di minta menandatangani satu surat sumpah dimana di surat sumpah (bai'ah) itu di tampal gambar isteri saya, dan terdapat tandatangan saksi yang bernama Mohammad Fu'ad bin Sulaiman, isteri saya telah di pujuk oleh saudara kepada besan saya dari melaka, beliau merahsiakan semuanya dari saya, sehingga saya sendiri terjumpa dengan surat sumpah tersebut yang di hantar melalui pos laju dari Mohammad Syafiq bin Mohammad Fu'ad, 237, Jalan Duku, Taman Sri Jaya, Bukit Gambir. 84800 Ledang ( no tal: 017-2535076) maklumat penghantar saya dapat dari sampul pos laju, saya yang pernah menjadi pengurus kanan di sebuah syarikat mlm sering berdialog dan bertukar pendapat dgn bahagian penguatkuasa KPDNKK dapat merasakan ada sesuatu yang tak kena dgn surat Bai'ah ini, sperti maklumat penting Bai'ah dgn siapa tidak dinyatakan dalam surat tersebut, isteri saya terlalu percaya dgn orang sehingga apa yang saya katakan beliau tak mahu mendengar, di harap pihak admin mendedahkan terus, dan saya sanggup bekerjasama demi menjaga kepentingan bangsa kita yang sering tertipu dengan bangsa sendiri yang tamak sanggup menjual agama dan bangsa demi kepentingan sendiri, sama sama kita doakan semua penganjur yang berniat menipu kaum dan saudara seagama di timpa musibah dunia dan kesengsaraan di akhirat..... aminnnnnnnn

    ReplyDelete
  41. alamak.. aritu baru baca artikel kat masjid fatwa negeri selangor mengharamkan ASB dan ASN.. terbaca kat masjid area bangi.. maby setiap masjid di selangor ada keluarkan artikel tentang fatwa ni..

    ReplyDelete
  42. akak dh tandatangani surat yg mengatakan pihak akak brsetuju mengeluarkn zakat bg jumlah yg ditentukn mengikut hukum.salinan surat tersebut ada pada akak n mengikut info semuanya akan selesa ipaling lama hujung bln 5...

    ReplyDelete
  43. kalau benar alhamdulillah...kalau palsu anggap je sedekah..bkn masuk bykpn...

    ReplyDelete
  44. asik delay and alasannye mengikut isu semasa, tunggu sebelum PRU lah, selepas penamaan calonlah.. tp tak ada kepastian..aritu kna tgu parlimen bubar,,, da seminggu bubar, kna tgu penamaan calon plak,,, kot2 pas PRU pon akn timbul alasan mengikut isu2 semasa,,,,

    ReplyDelete
  45. tawakkal jo lah...

    ReplyDelete
  46. Alhamdulillah, baru dpt info dpd top management, perkembangan Sgt positif

    ReplyDelete
  47. Kalau da any update gitau le....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Kamu ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Kamu dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  48. minggu ni kluau.......

    ReplyDelete
  49. betul ke ni..??kalau betul alhamdulillah...

    ReplyDelete
  50. Mana ada betul.cuba fikir ..siapa yg nak bagi duit berjuta juta dgn módal yg kecil.x munasabah langsung.mana yg udah melabur tu anggap sedekah aja lah.x perlu nak berangan lagi.

    ReplyDelete
  51. Dana auta lazi.jgn percaya dana ni.yg kenyang pm .yg lain2 berangan je dgn ladang sawit beratus ekar.kereta jenama eropah.bmw.merc,volvo dan mcm2 lg.x kurang nak keliling dunia bawa saudara mara.ha ha ha lawak antarabangsa sungguh!pru dah dokat.pilih lah wakil yg anda suka.jgn gaduh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Kamu ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Kamu dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  52. Ader info terkini ker dr leader masing2...klau ader share la

    ReplyDelete
  53. My leader kata sabar ya, dia very optimis, tak lama lagi orang Melayu kaya senyap2, tak ke kamu jadi orang kaya senyap? Kita doa BN menang 2/3 keseluruhan, tak pun 3/3. Kami dah berangan ni nak kawin lagi 3, nak cukupkan kuota sebab kaum wanita yg lambat kawin sebab kurangnya lelaki di negara kita ni.

    ReplyDelete
  54. jangan berangan berlebihan. kalau dapat tu, utamakan golongan miskin. tu yang lebih penting.

    ReplyDelete
  55. Kenapa penulis ni suruh repot polis? Kalau dia dah repot polis, kenapa polis tak tangkap kalau betol2 salah.. ?? Kenapa ada melayu yg masih kurang senang dgn kesenangan yg bakal diraih oleh org melayu yg lain..?? banyak persoalan untuk peni\ulis blog ni... cara tulisan lebih berupa dengki dan cemburu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Kamu ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Kamu dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  56. Ader info terkini ker

    ReplyDelete
  57. kate sblum 5/5/13...tp yg melalui TT..yg cash lambt lg...

    ReplyDelete
  58. Oooo....nampak gaya nyer lama lagi la nk kena menunggu...

    ReplyDelete
  59. dari tahun 2010 sembang sama je..nk dapat dh dekat..org yg lebih lama dr den pn cite bnda sama je sejak dr dulu..ermmmm..pk2 kn la..

    ReplyDelete
  60. kalau sblum 5/5 xkluar....mls dh nk mngharap....hu3

    ReplyDelete
  61. kate hari tu 17/04 pastu tunda 24/04..sekarng nie..ape cite ek?..

    ReplyDelete
  62. sape leader atau PM tolong update?..

    ReplyDelete
  63. esok game over

    ReplyDelete
    Replies
    1. game over..meaning?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. whats mean by GAME OVER ?? explain please .. tQ

      Delete
  64. any news guys?..
    positive ke negative...
    update

    -sohabett Khorthe'-

    ReplyDelete
  65. senyap je?..

    -sohabett Khorthe'-

    ReplyDelete
  66. positive.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yakin benau yea?..tarikh tau x?..kongsi la bersama kami disini..

      (ladis)

      Delete
    2. Memang benar-2 yakin. Confirm dpt sblm 5/5. Haha.

      Delete
    3. tu diaa en aidil adha..yakin betol dia..tp tang "haha" tu yg xyakin tu..=P

      Delete
    4. Eh. 'Haha' tu biasa ja. Tapi sya benar-2 yakin la. Apa yg penting, think positive. :)

      Delete
  67. kita nak buat sesuatu, perlu ada keyakinan. kalau tak yakin, jangan buat @ masuk sesuatu perkara itu.

    ReplyDelete
  68. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  69. ada apa2 berita tak untuk hari ni ?? (24/4/13) kalau ada tolong kongsi bersama

    ReplyDelete
  70. Dengar kata 24/4/2013 adalah tarikh keramat...? Ada info positif...?
    Apa pon positifkan yang negatif... Ingat Allah...

    #DAHRABUDAH

    ReplyDelete
  71. sabo bai....bondo eee ado...insyallah !

    ReplyDelete
  72. a'kum...kpd rakan2 yg terlibat dgn fund ini sy mohon pd sume agar terus berdoa semoga perjalanan urusan ini brjln dgn sempurna dn selesai tanpa ada gangguan drpd pihak2 berkenaan...percaya lah fund ini wujud....hanya dgn izinnya fund ini akn dpt diguna pakai dlm masa terdekat insyallah !

    ReplyDelete
  73. Soalannya... Bila? Hutang dah keliling... doa selalu agar cepat sket

    ReplyDelete
    Replies
    1. sume org memerlukan termasuk si pengurus dana...bkn tuan shj berhutang keliling pinggang..insyallah dlm masa terdekat sekiranya tiada lg gangguan drpd pihak luar..

      Delete
  74. Dah lama dah... ToT

    ReplyDelete
  75. as salam

    saya pada mulanya pun tidak berapa percaya. saya cuma berpegang dan percaya kerana Leader saya sentiasa membantu saya sekiranya saya berada dalam kesusahan. Saya cuma memberi bantuan utk pengurusan dana cuma Rm1k sahaja tapi leader saya banyak membantu saya dari segi perniagaan dan peribadi sehingga lebih 30 kali ganda dari jumlah bantuan yg saya salurkan kepada pengurusan dana.

    kemudian bila dikorek2 lagi maklumat pada pihak2 berkaitan (yang bukan pengurusan dana, PM, Leader atau SH), saya semakin percaya bahawa dana ini sememangnya wujud

    sekiranya mana2 pihak yang tidak pernah atau tahu berkenaan urusan bank dan urusan membawa masuk wang yang jumlahnya sangat banyak, mungkin rasa tak logik kenapa ia memakan masa yang lama. tapi percayalah, dengan amaun yang sudah ada di Malaysia ini, amat logik sekiranya ia mengambil masa lama. Paling ketara dua tahun kebelakangan ini kerajaan banyak memberikan dana2 seperti BRIM dan lain2 kepada rakyat. termasuk laptop pada murid sekolah dan sebagainya. jika diikutkan pendapaatan negara melalui Bajet 2012 dan 2013, kerajaan sebenarnya tidak berupaya untuk mengeluarkan belanja sedemikian. harap ini dapat direnungkan bersama.

    saya berdoa moga dipermudahkan segala perjalanan dan pengurusan dana ini dan untuk penerima, mari kita sama2 berdoa agar kita tidak lupa diri dan membantu negara dan agama dari segi ekonomi. Amiiin

    masmot

    ReplyDelete
  76. amin nampaknye berita yg agak positif..pakat la doa noh..
    amin ya rabb~..


    -sohabett khorthe'-

    ReplyDelete
  77. wah!!...ini yg syok dgr nie..tp xpela..kite doa la same2 yea.


    -sahabat Piston-

    ReplyDelete
  78. Bila la rasanya ye... dapat merasa...

    #DAHLAMADAH

    ReplyDelete
  79. kpd yg jd keyboard worrior ni...takpe..biarlah apa mereka nk kate..pd sy fund ini mmg benar2 wujud..walau pun x dpt dibukti kn dlm bentuk document...ttp percayalah...sy dh mengikuti dana ini hampir 6 thn...kira baru lg klu nk dibandingkn dgn rakan sy yg dh joint hampir 20 thn tp masih bersabar..pd rakan2 yg terlibat sy nasihatkn sabar sehingga tarikh pembayaran...walaupun dh beratus kali berlakunya penundaan pembayaran..lg skali sy ingatkn sabar dn terus berdoa semoga diakhir penantian kita beroleh kemenangan..wasalam !

    ReplyDelete
  80. Pd Dr.M......insyallah klu di izinkn selepas PRU ini akn ada pembayaran..ttp utk makluman bkn lah pd tarikh yg tlh dipersetujui itu akn smpi pd rakan2 yg terlibat pd hari yg sama...ianya mengambil masa pd Pemegang Amanah ini membuat transaction pd semua yg terlibat...kemungkinan sehingga sebln baru kita dpt di tgn....dan sy mohon pd rakan2 berilah peluang pd Pemegang Amanah tuan2 utk membuat kerja2 tersebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini semua poyooooo,, tipu,,, kalau betul yang kamu semua buat kerja sila tunjuk bukti,, x byk sikit pun jadilah,, nak sedapkan hati...

      Delete
    2. terpulang nk kate pooyooo...too gud to be true !

      Delete
  81. Rasanya ni dana kan? Bukan pelaburan kan? kalau ada, terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pd aku : ini bkn pelaburan...mmg dana khusus utk org islam di akhir zaman...mmg ada rahsia tersembunyi knp org melayu di amanahkn menjaga dn menrima dana ini..ada tugas2 khusus yg diamanhkn pd setiap PM utk menjalankn pd umat islam...

      Delete
  82. Sampai di tangan tu masuk dalam akaun bank la kan? Lambat lagi la no... Boleh tak percepat sikit?

    #DAHLAMADAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr.M...bergantung kpd PM itu sendiri utk menguruskn kpd dowline...kita sudah berbincang dgn pihak bank yg terlibat mmg akn mengambil masa utk membuat transaction.

      Delete
  83. Pd PM2 yg terlibat klu anda merasakn dana ini hak mutlak tuan2 anda silap..anda jawab di akhirat kelak sekiranya anda menyalah gunakn dana ini..pesanan ini benar !!!

    ReplyDelete
  84. So sekarang ni..yang sebenar benarnya bila??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sy katakan semakin hampir sekiranya tiada apa2 halangan..insyallah selepas PRU SUDAH PASTI....

      Delete
    2. sedap mulut omak ko jo cakap yo...lopeh pru...kok pr monang bagi alasan sbb pr monang,kok bn monang bagi alasan palak sobab bn monang...yang pastinya...ko mmg keturunan bodoh kono tipu idup2...pokok kek kau la..

      Delete
  85. Sahabat Dunia Akhirat24 April 2013 06:50

    Sekiranya postivie alhamdulillah la..tapi misal kata dah dapat..adakah kita kene sign dgn lawyer dulu tttg penyerahan duit tu?atau just amik je?...sbb risau ttg income tax je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pd PM tuan2 utk mengendalikan urusan tersebut..

      Delete
    2. woi sahabat dunia akhirat...nak cakap sikit..kalau sign je kena dengar lawyer..kah kah kah..risau income tax jadah nya...off shore la...susah kalau orang bodoh x tau bab financial ni...ko ingat duit tu trun dari langit...lu pikir la sendiri...bodoh punya melayu..

      Delete
  86. http://www.majalah.com/?classified:dana-haji-jasman-perhatian-kepada-semua-paymaster-yang-terlibat:95L5ZS26RS

    ReplyDelete
  87. hamba yang terkena25 April 2013 02:33

    dana nie PENIPU!!..kejap tarikh nie..kejap tarikh tu..pastu bile dh smpai tarikh yg ditetapkan mula la kate system down la..nk kene tambah duit la..nk kene tambah duit lagi la utk pengurusan...nk kene byr fees la...nk kene itu la ini la..dey!!..klau nk mkn duit ckp jela..mcm2 la alasan korg nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu tuan kata dana ini penipu...allah juga menipu kita..ckp jgn sebarangan brother....!, besok2 sdr yg tertonggeng dulu amacam..?, haram sdr menerima dana ni besok...sy ttp yakin dgn pendirian sy yg mane dana ini benar belaka...insyallah !

      Delete
    2. sila rujuk kitab dn al hadith..

      Delete
    3. alam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Kamu ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Kamu dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  88. Salam, sana sini dok kutuk dana ini sebagai satu penipuan. Kalau tak dapat butiran yang betul macam nilah jadinya. Cari mereka yg benar2 jujur dalam mengendalikan perkara ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...mcm ni dugaan yg harus diterima...ini jln yg dilipilih...pd keyboard worrior biarlah apa yg mereka nk tulis...hak mereka...pd sy yakin lah !!!

      Delete
  89. bila bace komen2, sat jd positif, sat jd negatif.. sbb da lama sgt dah delay,,, bkn bce dlm blog ni jer,,, blog dana hj jasman 2013 pon da cukup wat migrain kepala,,,, xleh ke wat transaksi ke akaun sH dan kalu takut penyalahgunaan dana pd PRU nnti, hadkan pengeluaran... bg lah sH2 bernafas sbb bnyk juga yg berhutang gara2 dana ni,,, berilah sedikit bukti agar pelabur bleh tunggu dgn sabar dan tak terjadi caci maki antara sH dan pM... entahlah,,, dok tgu, tgu,,, x gugur, gugur....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainul yakin tuan...ttp kan didlm hati dan minda tuan..!insyalah kita akn beroleh kemenangan utk bangsa..agama dn negara...insyallah

      Delete
    2. http://bongkarhjasman.blogspot.com/

      Delete
  90. itulah pasal. tunjukkan lah bukti sikit kepada orang bawahan ini berkenaan dana itu dah masuk ke akaun pm @ leader.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbnrnya belum ada kemasukan kpd acc PM..ttp hampir seapruh drpd dana ini tlh berada didlm negara kita...utk ditunjukkn bukti pd PM mmg x boleh..ianya amat2 sulit utk didedahkn..percayalh pd rakan2 PM dn rakan2 tuan...ianya mmg benar belaka..wslm !

      Delete
    2. tapi knp sesetengah pihak mengatakan dana ini dh ada yg masuk. slps itu, knp pulak ada orang yg dh lama masuk dana ini perlu menunggu ms yang lama sampai skrg shgga mnanggung hutang yg dipnjm utk msk dana ini.

      Delete
    3. sulit abah ko...ko ingat cito tamil ko...nak tambah penyedap cerita....mmg sampai tuo la korang susah hidup...org invest duit sendiri...ni invest pi pinjam duit...duit abis..utang melambak...padan muko den..

      Delete
  91. Dgr akn dpt xlma lg..btul ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah...jika tiada halangan !

      Delete
    2. in ur dream la...keeep on dreaming...

      Delete
  92. Alhamdulillah...sama2 kita berdoa semoga impian kita semua tercapai... Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. melayu bodoh...ko Amin 1000000000 kali pun xakan dapat...kah kah kah..

      Delete
  93. dan klau x percaya pegilah report polis dan kecohkan kt tv3,nie yg menentang tp x join group nk buat apa,jd keybord warrior jelah,ckp kedai kopi,report la cepat,settlekan kes..ini dok kutuk sana,kutuk sini..

    ReplyDelete
  94. apa status sekarang....

    ReplyDelete
  95. Nk tahu jugak apa status sekarang..

    ReplyDelete
  96. HAIRI • 3 months ago

    KEPADA SEMUA YG TERTIPU DGN JANJI MANIS DANA HJ JASMAN, SAYA BAGI PIHAK PAYMASTER (PM) JOHOR BAHRU MENYERU KEPADA SHAREHOLDER (SH) AGAR DAPAT BERSABAR SEHINGGA SEBELUM PILIHANRAYA TAHUN INI. SEKIRANYA MASIH TIDAK DAPAT LAGI HABUAN YANG DIJANJIKAN, SAYA MENYERU KEPADA SH AGAR DAPAT MENGUBAH KERAJAAN YANG SEDIA ADA. BERILAH PELUANG KEPADA PAKATAN RAKYAT AGAR DAPAT MEMERINTAH NEGARA INI DENGAN JUJUR DAN AMANAH. KERANA SELAMA INI KITA (SH) TERPAKSA MEMBAYAR LOT PARKING, FEES DLL UNTUK DANA YANG BENAR INI. CUMA ADA PIHAK ATASAN YANG CUBA MELENGAH-LENGAHKAN PEMBAYARAN BAGI TUJUAN-TUJUAN PERIBADI MEREKA. PERCAYALAH SAHABAT-SAHABAT / RAKAN-RAKAN SH SEKALIAN. PERKARA INI AKAN TERJADI. TETAPI APA YANG KAMI KHAWATIR ADA PIHAK YANG TAMAK HALOBA PENUH DENGAN HASAD DENGKI BERPERANGAI SEPERTI FIRAUN DAN QARUN YANG MENYANGKA AKAN HIDUP SELAMA-LAMANYA BERTINDAK MENYELEWENGKAN DANA INI UNTUK KESENANGAN 20 GENERASI KETURUNAN MEREKA. INGATLAH WAHAI SAUDARA ISLAMKU, HARTA YANG KAMU ROMPAK ITU AKAN MENJADI BAHAN BAKAR API NERAKA KAMU DAN KETURUNAN KAMU.


    http://www.aduanrakyat.com.my/kesahihan-saham-haji-jasman

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. lu bodoh bro...lu pun kena tipu...ape cer...

      Delete
  97. KESIAN TENGOK MELAYU-MELAYU BODOH DALAM NI,KALAU NAK KAYA USAHA,JANGAN DOK DENGAR BENDA MENGARUT MACAM NI,KO RANG MMG KATAK BAWAH TEMPURUNG,PROSEDUR PERBANKAN ,KO ORG TAK PERNAH TAU,KO INGAT SENANG NAK MASUK DUIT JUTA-JUTA?INTERNATIONAL BANK POLICIES PUN KO ORANG TAK TAU..NAK CAKAP MACAMANA,ORANG BODOH NI MEMANG SENANG DITIPU,BELAJAR X HABIS,DENGAR KEUNTUNGAN JUTA-JUTA BOLEH PERCAYA...KEBANYAKANNYA MELAYU,DENGAR ORANG ALIM SEMUA PERCAYA JE,KO TAU X SYAITAN PUN BOLEH BACA ALQURAN...ORANG-ORANG BODOH ,X ADA ILMU MACAM INI LAH PALING MUDAH DITIPU...NABI MUHAMMAD S.A.W PUN NIAGA PERLAHAN-PERLAHAN,NI KO INGAT KORANG NI SAPA,NAK DAPAT DUIT JUTA-JUTA,MODAL SECIPUT,BERANGAN SETINGGI GUNUNG,KERJA X JALAN...OARANG2 JENIS MACAM NI,KALAU NAK DIBANGDINGKAN DENGAN HAMPAS KELAPA,LAGI TERUK..SATU SEN PUN TAK GUNA,SUDAH LAH DITIPU ,NAK SEDAPKAN HATI KO RANG YANG BEBAL TU,YAKINKAN ORANG LAIN MCM NI ,MACAM TU.MAMATA YG CAKAP OBAMA DATANG MALAYSIA TU,PAK BEBAL NO 1,NAMPAK SGT X PERNAH KELUAR NEGARA,X TAU PROSEDUR..KO INGAT OBAMA TU MACAM BAPAK KO YG PUNYA ANAK BEBAL MACAM KO...BLEH PLAK DTG M'SIA SENYAP2..PROTOKOL INTER STATE ADA LA...TU LA SUH BELAJAR PANDAI,ADA DEGREE,ADA MA,ADA PHD BARULAH BLEH DAPAT KERJA SENANG GAJI BESOR,NI BELAJAR MALAS,BODOH NAK MAMPUS ,ILMU X ADE,DOK MENGIYAKAN CAKAP ORANG JE...KLU ADA KOMEN CKP AKU CKP MACAM ORANG X BERILMU,NI JAWABNYA,AKU TERPAKSA RENDAHKAN TAHAP INTELEKTUAL AKU UNTUK MENERANGKAN KAT ORANG BEBAL DAN BODOH MACAM YANG DITIPU DALAM DANA JASMAN NI...TU LA AKIBAT NYA KALAU JADI ORANG BODOH,MALAS NAK BELAJAR,SENANG2 DITIPU ORANG...CAKAP TANPA FAKTA...YANG SEDIHNYA BANYAK ORANG MELAYU YANG X SEMESTINYA ISLAM TERLIBAT DALAM INI...DALAM ISLAM KALAU NIAGA PUN KEUNTUNGAN X BOLEH MELEBIHI 100%...NAMPAK SANGAT DAIFNYA MENTALITI YANG TERLIBAT DALAM NI...MUHASABAH DIRI LA...KALAU DAH RASA TERTIPU TU KO JUMPA PM KO TU..BUBUH PELEMPANG JE SEKALI...HATI PUAS..TANGAN KO PUN SAKIT...SILAP2 KO PUN KEDALAM..HA HA..TOLONGLAH..BERHENTI JADI ORANG BODOH DAN BANGAL NI..PI LAH KERJA CARI PENDAPATAN HALAL...WASSALAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. alam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Kamu ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Kamu dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  98. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    ReplyDelete
  99. salam semua.. kepada yg terlibat dengan dana ini, saya harap anda semua tidak akan mendedahkan apa info yg berkaitan di sini.. jika ingin mengetahui perkembangan terkini tentang dana ini sila rujuk kepada leader anda masing2, kadang2 leader2 anda pun tidak dimaklumkam dgn detail ttg perjalanan dana ini oleh paymaster masing2.. oleh itu anda bersabarlah, perkara spt ini terpaksa dilakukan demi keselamatan top management & paymaster yg terlibat.. kebocoran maklumat sebenar tentang apa yg sedang kita lakukan dalam proses membawa masuk dana ini akan memberi kesempatan kepada musuh2 yg memusuhi dana ini utk mengganggu kelancaran perjalanan dana ini..

    kerana kita telah pun melaluinya di masa2 yg lalu, di mana ada individu VVVIP melayu islam dpd malaysia yg mengerahkan segala usaha di peringkat dalam & luar negara bagi membolot dana ini utk dirinya seorang..individu itu jika sy sebut anda pasti mengenalinya tetapi biarlah saya rahsiakan.. nama individu ini telah pun digugurkan dpd senarai dana ini.. namun,kita menjangkakan pengguguran namanya dpd program ini akan menyebabkan dia tidak duduk diam.. kita tak tahu apa yg mampu dia lakukan tetapi percayalah salah satu usaha paling keji yg pernah dibuat oleh individu ini ialah dgn mengupah beberapa pembunuh upahan yg terdiri dpd penembak tepat dpd luar negarautk membunuh top2 leader kita yg terlibat dalam dana ini..

    namun, perancangan Allah mengatasi segala2nya.. risikan oleh SB2 polis berjaya mengesan dan mengatasi dgn pantas rancangan jahat ini, sesungguh top management dlm pasukan polis bersama dgn kita,, bukan shj polis, bahkan beberapa top2 management agensi kerajaan pun bersama dgn kita.. anak2 buah mereka mungkin tidak tahu apa2 tetapi beberapa org atasan telah diarahkan oleh kerajaan utk membantu usaha membawa masuk dana ini.. kenapa byk report polis dan tiada tindakan??? saya rasa jawapannya sudah ada di atas.. kenapa org bank negara pun tak tahu, tak semua pegawai dibank negara tahu tetapi sekiranya merekaa tahu dan terlibat sekali pun, mereka telah diarahkan "TUTUP MULUT".. seorang kawan sy yg bekerja di bank negara dan terlibat secara langsung dgn projek ini tetapi beliau hanya menjawab 'tidak tahu" dan 'tidak pernah dengar' apabila ditanya oleh rakan2nya yg lain.. kenapa??? kerana ini adalah strategy dan perancangan kita.. musuh ada di mana2 shj..

    oleh itu, sy memohon rakan2 yg terlibat supaya HENTIKANLAH SEGALA HEBAHAN YG BERKAITAN DANA INI di blog ini atau di mana2 shj.. bersabarlah dan rujuk pada PM masing2.. percayalah kata sya, dah tak lama dah.. anda semua akan mengukir senyuman yg lebar, biarlah pemilik blog ni nak jadi keyboard warrior.. sesungguhnya hal ini tidak menjejaskan perjalanan dana ini.. harap maklum

    -mie sepang-

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara salah seorang melayu bodoh kena tipu... dan menipu...kah kah kah...

      Delete
  100. Mei sepang, mohon izin kongsi info ni blh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni sorang bangang mak amek...ini dikatokan info...hormat sgtlah tu minta izin konsi info..info kejadah nya...org bangang mmg mudah kono tipu...ha ha ha

      Delete
    2. jangan pandai buat fitnah, merapu disini. kalau kamu pandai sgt, pergilah buat report kt ssm & balai polis. tak ada guna cakap bukan disini. tiada faedah pn. Allah swt mlarang kita mbuat fitnah jika tiada bukti.

      Delete
  101. Terbaikla mei sepang...

    ReplyDelete
  102. sbarang komen berkenaan dana ini, sila rujuk leader anda. jangan komen di dalam blog ini. mohon kerjasama masing-masing. kalau nak marah sekali pun, marah pada leader anda. jangan nak lepas perasaan disini. menangis dirumah, boleh rujuk kat isteri. menangis di blog ini, tiada apa-apa berbaloi pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara salah seorang melayu bodoh kena tipu...

      Delete
  103. Assalam semua,
    sebagai seorg Islam, kita wajib percaya pada qada & qadar. Persoalan kenapa Dan mengapa urusan ini menjadi lambat, tertangguh hanya Allah yg menentukan. Manusia tidak kiraLah PM, LEADER @ PENGURUSAN hanya merancang dan cuba melaksanakan yg terbaik. Isu tertipu dgn info2, topup dan lain2 tu adalah kelemahan diri kita sendiri kerana bukan semua yg menyertai tertipu.
    Satu lg kena faham sehingga hari ini kita hanya terpilih daripada jutaan muslimin&muslimat sebagai peserta. Bukan bermakna kita pasti menikmati rezeki Allah ini.

    ReplyDelete
  104. Syukur Alhamdullillah,harap semuanya berjalan lancar dan selesai secepat mungkin..Amiin...

    ReplyDelete
  105. ni lah namanya salah seorang -mie sepang- salah sorang yang con duit sesama islam,guna nama islam tapi perangai macam kafir lahanat...masa ni la korang nak sedapkan hati sebut qada & qadar Allah.Nampak sangat bebalnya orang melayu kena tipu hidup2..x nak mengaku hakikat yang ko orang sebenarnya bodoh x ada ilmu...Qada dan Qadar Allah konon..Allah beri akal gunakanlah..ko dah nampak lubang yg korang terjun buat ape...Syaitan pulak dok menghasut je ,nafsu x boleh kawal...ko ingat senang2 duit tu invest 500 bleh dapat return juta2...klu mcm tu yahudi yg control world banking lagi nak invest macam tu...Nak sedapkan hati mengaku lah korang muslim dan muslimat yang terpilih untuk mendapat rezeki dari Allah...siapa ko nak dapat macam ni..nafsu pun x bleh kawal..nak dapat rezeki macam ni...Nabi junjungan pun mengembala kambing dan meniaga nak dapatkan rezeki...sure korang terpilih tahap gaban ni ,mau level wali korang ni.invest 500 dapat ratus2 ribu...pehhhh,melayu mmg macam ni..sbb tu kena bodohkan aje...in ur dream la...Masa ni la nak cakap rezeki Allah la...ko rang nampak rezeki tu duit je...ko tau x rezeki Allah tu sangat luas,bernafas,melihat,hidup....semuanya rezeki Allah..jgn nak gunakan nama Allah nak lindungi kebodohan dan kesilapan ko rang...sejuta kali amin pun x kan dapat korang ...comform...orang kalau dah bebal,bodoh pulak tu...mmg senang kena tipu....ko orang bubuh penampak je kat leader ko rang tu...dia pun makan komisen gak...tapi x kan nak mengaku pulak...duduk kedai kopi berangan cite nak kaya..nak beli itu ini...memang x salah lah...patutlah cina menguasai ekonomi kat Malaysia ni,sebab banyak sangat melayu bebal dan bodoh ditipu macam korang...jangan nak sedapkan hati la...mengaku je ko rang dah kena tipu sebab nafsu dan korang mmg nya bodoh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak tu bijak. Tkyah la campur komen2 org bodoh Dan bangang di sini ye. Bkn ape takut nt awak pulak terlebih b@#;!h Dan Ba#/"#@Ng dari mereka.

      Delete
    2. Ni lah Melayu kalau terlebih Bijak. tak pakai akal langsung nak bodohkan orang. Hang kenal tak TSJ tu? kalu tak pernah jumpa dia tak payah sembang lebih.

      Delete
    3. no wonder la korang ni dah kaya...kah kah kah..duit x ade nak invest pinjam duit ...lepas tu kuyup kena tipu...keep on dreaming la bro...baik jadi mat jenin ada juga fact angan2 dia...dok bangga dgn TSJ...berapa juta dia dah tolong lu...ha ha ha..mengharap dan terus mengharap...ish ish ish kesiannya manusia macam ni..diberi akal tapi x tau nak gunakan..lepas tu dah malu nak blame org atas ke cetekan akal sendiri..ha ha

      Delete
  106. Untuk perhatian
    Kami akan membuat laporan Polis dan Sidang Akhbar,kami perlu beberapa maklumat untuk membawa PM,Leader dan sesiapa yang mengutip duit ke muka pengadilan.
    Sila beri nama nya,alamat dan no telefon mereka.
    Kami akan lantik seorang peguam untuk menguruskan nya.Sesiapa yang mengutip wang tersebut pastinya akan dibawa kemuka pengadilan.
    Setiap satu PM atau leader yang dapat dikesan dan dibawa kemuka pengadilan akan dapat imbuhan.
    email kepada:
    tindak@jpm.gov.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya di laman web SC dan Bank Negara ada info tentang dana ini. Pihak jabatan pasti boleh dapatkan info dari mereka sekiranya tiada yg bagi kerjasama di sini. dan dengarnya lebih 900 laporan polis dibuat terhadap Haji Jasman sendiri, mungkin boleh rujuk dengan pihak berkenaan.

      banyak yang tak puas hati tapi semua (termasuk pihak tindak@jpm.gov.my) pakai anonymous.

      Delete
    2. alam sejahtera,

      Rasanya tak elok buat fitnah membuta tuli. Kamu ini dah check ke asal usul dana ini, apa cerita sebenar dana ini? Kamu dah tahu ke siapa yang terlibat, bagaimana, bila dan dimana? Jika jawapannya TIDAK TAHU, maka lebih eloklah tidak membuat sebarang provokasi mahupun fitnah.

      Yang kena tipu itu adalah dari PM atau Leader yang menangguk di air yang keruh, mereka menggunakan kesempatan ini untuk kepentingan peribadi,...mereka ini tidak amanah. Mereka lah yang bersalah, bukannya Haji Jasman...jangan salah faham, ok. Jangan kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar,..itu bodoh namanya.

      Kita manusia, ada akal dan fikiran, bertindak secara waraslah..bukannya menabur fitnah, mencaci-cerca dan membuat provokasi....Salah tu!!!!

      Delete
  107. http://bongkarhjasman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  108. fakta sebenar ada lebih 40,000 report polis sejak 2010.. ada tak sape2 boleh explain kenapa polis tak amik tindakan?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tahu knpa? Sbb dana ni mmg wujud. :)

      Delete
    2. ye betul,, dana ini memang wujud, tak tak lama dah.. harap yg menerima dana ini akan lebih mendekatkan diri dengan Allah swt, jgn sombong & jenguk2lah ahli masyarakat kita yg dlm kesusahan, bantu mereka... biarkan pemilik blog ini dan mereka yg seangkatan dengannya meroyan seorang diri... :-)

      Mie Sepang

      Delete
  109. Allah maha besar. Segala di dunia ini adalah hak milik ALLAH. Sedar lah kita bahawa apa yang kita miliki ini semua kepunyaan ALLAH,kita hanya meminjam. ALLAH mengetahui segalanya yang berlaku di muka bumi ini kerana ALLAH maha melihat maha mendengar. Mari lah kita mendekatkan diri kepada ALLAH S.W.T. agar hidup sentiasa di rahmatiNYA. Janganlah kita leka dan lalai melakukan perintahNYA. Selagi kita masih bernyawa ini,ambil lah peluang untuk kita beramal dan mengumpul amal ibadat kita kerana jodoh,ajal dan maut kita di tanganNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah maha besar. Segala di dunia ini adalah hak milik ALLAH. Sedar lah kita bahawa apa yang kita miliki ini semua kepunyaan ALLAH,kita hanya meminjam. ALLAH mengetahui segalanya yang berlaku di muka bumi ini kerana ALLAH maha melihat maha mendengar. Mari lah kita mendekatkan diri kepada ALLAH S.W.T. agar hidup sentiasa di rahmatiNYA. Janganlah kita leka dan lalai melakukan perintahNYA. Selagi kita masih bernyawa ini,ambil lah peluang untuk kita beramal dan mengumpul amal ibadat kita kerana jodoh,ajal dan maut kita di tanganNYA.

      Delete
  110. Ku Percaya Kan Ada Kemanisan Dipenghujung Sebuah Kesabaran

    ......"Ya Tuhan kami,janganlah Engkau bebankan kepada kami apa yang tidak sanggup kami menanggungnya. Maafkanlah kami,ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami".....

    Ya Allah, jadikan hati kami Khazinatul Asrar yang didalamnya dipenuhi Syajaratul Iman. Jadikanlah kami Raudatul Sakinah supaya kami membuktikan Elya Mahabbah kami hanya kepadaMu. Jadikanlah kami ini Ainul Mardhiah buat ibu bapa kami agar kami menjadi Qurratul 'Ayyun buat mereka. Jadikanlah pertuturan kami ini Layyinul Harir agar kami menjadi Khairun Nisa' dikalangan kami. Jadikanlah kami Mujahidah Solehah buat agama kami agar kami dapat masuk ke Jannatul Adnain milikMu Ya Allah. Dan berikanlah kepada kami di akhirat kelak cahaya syuhada' yang menjadi bukti perjuangan kami di muka bumiMu ini.amin......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah maha besar. Segala di dunia ini adalah hak milik ALLAH. Sedar lah kita bahawa apa yang kita miliki ini semua kepunyaan ALLAH,kita hanya meminjam. ALLAH mengetahui segalanya yang berlaku di muka bumi ini kerana ALLAH maha melihat maha mendengar. Mari lah kita mendekatkan diri kepada ALLAH S.W.T. agar hidup sentiasa di rahmatiNYA. Janganlah kita leka dan lalai melakukan perintahNYA. Selagi kita masih bernyawa ini,ambil lah peluang untuk kita beramal dan mengumpul amal ibadat kita kerana jodoh,ajal dan maut kita di tanganNYA.

      Delete
  111. Menurut Anas bin Malik r.a, Rasulullah s.a.w bersabda: Jika salah seorang daripada kamu kesedihan ucapkanlah:
    Yaa hayyuu yaa qayyum birahmatika astaghits
    "Wahai TUHAN yang Hidup yang Kekal. Dengan Rahmat-MU aku memohon pertolongan-MU."
    – Hadis riwayat al-Tirmizi.

    Menurut Asmak Binti Umais, Rasulullah s.a.w berkata kepadanya: Mahukah kamu aku ajarkan kalimah-kalimah yang boleh kamu ucapkan ketika dilanda kegelisahan? Bacalah:
    ALLAHu rabbi laa usyriku bihi syaian
    "Ya ALLAH TUHANku tidak akan aku sekutukan-NYA dengan sesuatu pun."
    – Hadis riwayat Abu Daud.

    ReplyDelete
  112. Hadith :
    Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”
    (al-Bukhari)

    Huraian
    Adakah kita saling sayang menyayangi sesama kita? Adakah kita sentiasa mendoakan kesejahteraan dunia dan akhirat kepada seluruh orang mukmin. Adakah kita sayangkan saudara kita sepertimana kita sayangi diri kita sendiri? Adakah kita tidak mahu melihat saudara kita menderita sepertimana kita sendiri tidak mahu hidup menderita? Tepuk dada tanya iman kerana kesempurnaan iman itu dikaitkan dengan sifat saling sayang menyayangi.

    Rasa bersama dan menyatakannya melalui ungkapan dan reaksi gerak badan memang diajarkan oleh Rasulullah SAW. Contohnya memberikan hadiah walaupun kecil dan sentiasa berterima kasih, ziarah-menziarahi selain berkongsi suka-duka dan bertakziah atau bersimpati apabila ditimpa malapetaka. Kita tidak perlu meraikan Valentine Day semata-mata untuk menyatakan rasa kasih kita pada seseorang kerana Islam menggalakkan umatnya agar kasih-mengasihi sesama sendiri sepanjang waktu dan bukannya menetapkan pada hari-hari tertentu atau berkala.

    Bahkan jika kita tidak bertegur sapa sesama saudara Islam selama tiga hari berturut-turut, hukumnya telah menjadi haram. Justeru budaya Islam sendiri sudah terbukti jauh lebih baik. Berkasih sayang dalam Islam tidak terhad kepada golongan tertentu sebaliknya meliputi semua pihak dengan keutamaannya diberikan kepada ibu bapa, suami isteri, keluarga, saudara Muslim dan akhirnya seluruh manusia.

    ReplyDelete
  113. Jom solat Jumaat dulu..
    Apa pun kita kena yakin, kita kena muhasabah diri, kita kena selalu berdoa dan kita kena berlapang dada...InsyaAllah, dana ini benar,..ada rezeki untuk kita semua.

    Yang merasakan kena tipu tu,...bersangka baiklah...pergi jumpa mereka yang telah menyalah-guna kuasa mereka, mengambil kesempatan dari hal dana ini...jumpa mereka yang benar-benar PM, PM yang sahih..yang jujur..InsyaAllah, kamu akan dibantu...

    Apa pun, Salam Jumaat, selamat menunaikan solat Jumaat...Hari Ahad ini, tunaikan lah tanggungjawab anda sebagai Pengundi,..buatlah pilihan yang tepat demi masa depan AGAMA, Bangsa dan Negara....ok..

    ReplyDelete
  114. kalau kamu pandai sgt, pergilah buat report kt ssm & balai polis. tak ada guna cakap bukan disini. tiada faedah pn.

    ReplyDelete
  115. Dana ini memang ada... Kenapa ada yang cakap tipu? Ini bukan dana haji jasman.... Tu lah, korang tak baca buku, suruh belajar malas...dah tu menyusahkan orang....lain kali buat kaji selidik dulu, baru lah kita tahu dan kita bercakap dengan fakta...bukan macam korang, ikut sedap mulut aje..

    Sabar, berdoa, buat solat hajat....kita yakin.... InsyaAllah...ada tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni saya sokong. :)

      Delete
  116. Nak percaya ke tak nak percaya? Fikir2kanlah.....

    ReplyDelete
  117. Kalau betul macam mana? Saya dah berangan ni nak buka kedai, syarikat,logistic barangan,trading enterprise, beli property dan macam2 yg boleh jadi duit jadi duit. Orang Melayu yg kara raya dah ada kebelum, jutawan senyap pun belum ada, jadi kalau saya jadi orang kaya yg beriman, macam mana? Kalau saya di jadikan orang kaya yg beriman, insyahllah saya tak lupa amal kebajikan yg dituntut. Kalau jadi orang kaya, bukan orang lain, tetap bangsa melayu yg beragama Islam.

    ReplyDelete
  118. Saya pun dah berangan nak kawin empat, kalau tak silap saya ada empat negeri kita kekurangan lelaki. Saya nak buka club persatuan polygami, untuk kebaikan masyarakat kita yg mana janda muda, pertengahan umur yg menjadi janda di selamatkan oleh orang kaya macam kita nanti. Cuba kamu fikir berapa ramai kaum perempuan yg tak kawin sampai tua. Nanti bangsa kita juga yg tak cukup nisba(peratus) macam mana nak perintah negeri ini jika tidak ramai orang melayu kita nanti.

    ReplyDelete
  119. Salam semua kp para penyumbang utk kerja2 TSJ. Haraplah bersabar "info terkini dah tak lama lagi dah". kalau anda fikir dah lama sangat menanti ingatlah ada orang yang lebih lama dari anda menanti3 hasilnya. Tak dinafikan ada PM2 dan Leader2 yang tidak jujur pada anggapan sesetengah peserta berdasarkan pengamatan dari gaya hidup yang ditonjolkan tapi belum pasti ianya benar. Dari awal lagi PM dan LEADER dah maklumkan penyertaan bukan secara paksaan tetapi adalah sukarela dengan saguhati yg dijanjikan apabila hasilnya diperolehi nanti. Dari siasatan dan info dari pelbagai sumber sahih perkara ini benar2 ADA.

    ReplyDelete
  120. Alhamdulillah. Harap-2 semuanya akan menjadi kenyataan tak lama lagi. Saya juga begitu yakin akan wujudnya dana ini. Aminn.

    ReplyDelete
  121. Aminnnn...

    ReplyDelete
  122. apa cerita sekarang? mengundi sudah lepas. BN dah menang tipis.

    ReplyDelete
  123. Bila lak tarikh yg confirm nak masuk kan duit ni? den dah tak sabar ni, tak lama nak puasa pastu nak raya...duit...duit...dimana kau duit???

    ReplyDelete
  124. tunggu & lihat sampai ke tua. haha

    ReplyDelete
  125. PERHATIAN....
    SELAMA INI PENANTIAN YANG KITA TUNGGU TELAH MENJADI KENYATAAN..PADA HARI JUMAAT 10 MEI 2013,BERSAMAAN 29 JAMADULAKHIR PUKUL 3.00 PETANG SELEPAS SOLAT JUMAAT,SILA DATANG DI MASJID BENGGALI,BERDEKATAN STESYEN KOMUTER SENTUL KUALA LUMPUR.TUNGGU DISANA BAWA SURAT BAI'H ANDA DAN AKAN DIEDARKAN PALING MINIMUM JUMLAH DANA PERTAMA YANG DI BERI.(ini sms yang saya terima,percaya atau tak..saya akan kesana tunggu Range Rover warna biru single plate)akhirnya sebuah penantian ...

    ReplyDelete